Rotterdam als toerismestad

Innovatie is misschien wel de mantra van Rotterdam, de tweede stad van Nederland, en de lokale bevolking omarmt het met enthousiasme, wat een bezoek hier tot een spannende belevenis maakt.

Innovatieve stad

Toen Duitse en geallieerde bommenwerpers in 1940 in de Tweede Wereldoorlog Rotterdam als doelwit aanvielen, lieten ze de Rotterdammers voor een enorme uitdaging staan – de wederopbouw van de stad bijna vanaf de grond. Een onverschrokken en visionair gegeven: de lokale autoriteiten bepaalden dat hun nieuwe stad een moderne metropool zou worden in plaats van een neprecreatie van een Gouden Eeuwse haven. Deze omhelzing van het hedendaags met het vertrouwen in de toekomst is iets dat de stad sindsdien heeft gekenmerkt en heeft geresulteerd in een cultuur die is gebouwd op innovatie – het is een stad waar baanbrekend design enthousiast wordt overgenomen en het dagelijks leven onderbouwt.

Architectuur & Stedenbouw
Het aantal toeristen in Rotterdam neemt elk jaar toe en het is voor iedereen duidelijk wat de belangrijkste attractie is: de architectuur en stedenbouw van wereldklasse van de stad. De gemeente is van oudsher een kruisvaarder voor innovatieve, duurzame en spannende architectuur en heeft de fysieke vorm van de moderne stad hierop afgestemd. Projecten als de herinrichting van het voormalige havengebied op de Kop van Zuid, waar de iconische toren van De Rotterdam van supersterarchitect Rem Koolhaas staat, de prachtige herinrichting van het Centraal Station, de iconische Erasmusbrug en de volstrekt unieke Markthal maken het verkennen van de stad Rotterdam zowel oogverblindend als zeer aangenaam.

Cafécultuur
Innovatie neemt hier vele vormen aan, en een die meteen duidelijk wordt is de kwaliteit van de koffie die in de grote verscheidenheid aan cafés van de stad wordt geserveerd. Tot voor kort was er maar één koffiebranderij in Rotterdam – de uitstekende Man met Bril – maar uiteindelijk waren het er twaalf, die allemaal direct in de handel bonen roosteren om de lokale bevolking van lekker koffie te voorzien. Alle soorten cafés (van hipster hole-in-the-walls tot traditionele grand cafés) zijn in de straten van de stad te vinden, en fungeren als werk- en studieruimtes voor de digitale generatie, maar ook als plekken waar vrienden en familie een inhaalslag maken tijdens een drankje of een informele maaltijd.

Vaarwegen
Het karakter van Rotterdam is ontstaan door de ligging aan de Nieuwe en Oude Maas, dicht bij de Noordzee, en het is trots op haar status als grootste haven van Europa. Het dagelijkse leven is een kwestie van veel watergerelateerde actie, met mensen die over een keur aan sierlijke, door architecten ontworpen bruggen rijden of lopen, van de ene oever naar de andere in snelle watertaxi’s of slenteren langs pittoreske grachten in de binnenstad. Bezoekers moeten hier hetzelfde doen, maar ook een boottocht maken of aan boord gaan van een snelle veerboot om de nabijgelegen bestemmingen, waaronder Dordrecht en Kinderdijk, te bezoeken.

> Lees ook: De Beste Hotels van Rotterdam